200 år kvar till en jämställd värld

Enligt en ny rapport från WEF (World Economic Forum) kommer världen vara jämställd först om 200 år. Trenden går åt fel håll. Ojämlikheten inom vård och utbildning ökar och färre kvinnor ger sig in i politiken.

I WEF:s årliga rapport har skillnaderna mellan män och kvinnor i 149 länder undersöks inom områdena utbildning, hälsa, ekonomiska möjligheter och politisk närvaro. Efter år av framsteg har jämställdheten gått tillbaka på flera områden under 2018, skriver SVT.

Rapporten visar att det proportionellt sett är färre kvinnor än män i arbetslivet. En förklaring är att automatiseringen av flera jobbområden påverkar kvinnor i en större utsträckning än män. Det är också betydligt färre kvinnor än män som arbetar i branscher på frammarsch, såsom forskning, teknologi, ingenjörskap och matematik. Och inom artificiell intelligens utgör kvinnor endast 22 procent, skriver Expressen i en artikel.

Arbetslivet långsammast

Inom arbetslivet kommer det att ta längst tid att uppnå jämställdhet, nämligen hela 202 år. Inom övriga sektorer beräknar WEF att det kommer ta 108 år. Beräkningen skiljer sig däremot åt beroende på vilken del av världen man tittar på. Västvärldens nationer förväntas nå jämställdhet inom 61 år medan det väntas ta 153 år för länder i Nordafrika och Mellanöstern, rapporterar Expressen. 

Aktuellt på
Hungerprojektet.

Fler barn ska få fylla fem år i Malawi

Tillsammans med WaterAid får Hungerprojektet 9 miljoner kronor av PostkodLotteriet till ett projekt för att minska barnadödligheten i Malawi. “Att fylla fem” är ett treårigt specialprojekt som går ut på att förebygga bland annat undernäring hos barn.

Läs mer »

Silvia Ernhagen på plats i Uttarakhand i Indien

Hungerprojektet i Indien har utbildat 183 000 folkvalda kvinnor sedan 2001, och 124 miljoner människor i byar runt om i landet har påverkats på olika sätt. Det är nästan hisnande att tänka sig. Läs vår VD Silvia Ernhagens reflektioner efter hennes besök i verksamheten i Uttarakhand i Indien.

Läs mer »

Niclas Wate: ”Det ger en stolthet för mig och anställda”

För fem år sedan satt Niclas Wate i sin bil när han fick ett samtal gällande en biståndsorganisation han aldrig hört talas om. De ville att Roi Rekrytering skulle bekosta deras ljud- och ljusanläggning för ett event i Almedalen. Detta blev startskottet för ett fem år långt samarbete med Hungerprojektet.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare