Fler barn ska få fylla fem år i Malawi

Tillsammans med WaterAid får Hungerprojektet 9 miljoner kronor av PostkodLotteriet till ett projekt för att minska barnadödligheten i Malawi. “Att fylla fem” är ett treårigt specialprojekt som går ut på att förebygga bland annat undernäring hos barn.

I Malawi dör vart tjugonde barn innan sin femårsdag av orsaker som går att förebygga, bland annat undernäring. I specialprojektet Att fylla fem” går Hungerprojektet och WaterAid ihop för att minska barnadödligheten genom att fokusera särskilt på beteendeförändring kring nutrition och hygien hos dem som har inflytande över barnens utveckling, som föräldrar och personal på barnhälsocenter. Projektet kommer omfatta 20 byar i landsbygdsdistriktet Zomba och beräknas nå fler än 21 000 personer.

– Vi är väldigt glada över att med stöd från Postkodlotteriet nu kunna starta projektet ”Att fylla fem” tillsammans med Hungerprojektet, och därmed kunna bidra till minskad barnadödlighet i Malawi, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid.

Hungerprojektets vd Silvia Ernhagen håller med.

– Det är fantastiskt glädjande att vi har fått pengar till detta viktiga projekt. Med våra olika expertkunskaper inom näring, vatten och sanitet kommer vi tillsammans att göra stor skillnad för de allra minsta barnen i de samhällen vi verkar. Partnerskap som detta är en oerhört viktig komponent i arbetet med att nå de globala målen till år 2030, säger hon.  

Förutom det beviljade specialprojektet får Hungerprojektet även ökat basstöd från PostkodLotteriet, en ökning med 1,65 miljoner kronor. Sammanlagt har Hungerprojektet fått nästan 60 miljoner kronor sedan organisationen blev förmånstagare 2012.

–Vi är så glada över att ha fått ett utökat basstöd. Nu kommer vi att kunna göra ännu mer verksamhet i våra programländer. Vårt arbete spelar stor roll för människor och hela samhällen som själva vill driva sin utveckling framåt bort från fattigdom och kronisk hunger till ett liv fritt från hunger och fattigdom, säger Silvia Ernhagen.

Aktuellt på
Hungerprojektet.

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare