Irina Zetterman: “Hungerprojektet är bäst helt enkelt”

Det började på Sergels torg 1983. Irina Zetterman skrev på ett kort om att hon ville avskaffa hunger. 35 år senare stödjer hon fortfarande Hungerprojektet.

När Irina Zetterman engagerade sig i Hungerprojektet i början av 80-talet talades det mycket om svältkatastrofer och hungersnöd och de flesta biståndsorganisationerna adresserade dessa katastrofer med ett tydligt problemfokus. Men inte alla. Hungerprojektet blev en stor kontrast till denna rörelse, minns Irina. Helt plötsligt sa någon att det gick att avskaffa hunger.

– Den här infallsvinkeln att se möjligheter istället för problem fanns inte någon annanstans, och det tilltalade mig. Just att det handlar, både då och nu, om människors inställning och att alla är kapabla till förändring. Att man inte behöver vänta på något som kommer utifrån. Kraften finns hos varje person. Man skapade en känsla av att hungern går att avskaffa. Att den smått ”galna” visionen kan bli verklighet.

Tilltalas av lösningar, inte problem
Irina Zetterman har som sagt varit månadsgivare till Hungerprojektet länge. Hon har med sig Hungerprojektet och tanken på en värld fri från hunger i de olika sammanhang där frågan dyker upp. Hon tilltalas av att organisationen ser människor som lever i hunger som lösningen på problemet, inte att de är problemet. 

– Om människor kan få kraft, stöd och inspiration så kan de själva ta sig ur sin hunger. De som faktiskt lever i hunger kan lösa frågan. Hungerprojektet är med och kanaliserar den kraft och den viljan som redan finns. Det tycker jag är så himla bra.

“En viktig milstolpe”
Hon lyfter också Hungerprojektets påverkansarbete med att få upp hungerfrågan på den internationella dagordningen som en viktig milstolpe.

– När Hungerprojektet startades fanns inte ens ett mått på hunger. Hungerprojektet har varit med och format dagordningen skulle jag säga. Att hungerfrågan finns med i Agenda 2030 tror jag är mycket tack vare Hungerprojektets påverkansarbete. Hungerprojektet är bäst helt enkelt.

Aktuellt på
Hungerprojektet.

Samarbetet som har stoppat tjuvjakt i Malawi

Goda nyheter från Malawi då epicentret Chibwalizo (Majete 1) nått självförsörjning. När Hungerprojektet påbörjade arbetet i området för åtta år sedan var tjuvjakt vanligt och antalet djur i parken lågt. Idag har flera djurarter såsom giraffer och noshörningar återinstallerats i parken och tjuvjakten har upphört.

Läs mer »

Silvia Ernhagen sammanfattar årets World Hunger Day

”Det är vi tillsammans – privatpersoner, näringsliv, civilsamhällesorganisationer och politiska beslutsfattare – som kan påverka den globala utvecklingen och bidra till att de 821 miljoner människor som i tystnad lever i hunger varje dag går en bättre framtid till mötes”, skriver Silvia Ernhagen, Hungerprojektet vd, angående årets World Hunger Day.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare