Ulf Stenerhag: ”Otrolig kraft i Hungerprojektets metodik”

De arbetar ihop, både lokalt och globalt. Både i Sverige och i Ghana. Thurne Tekniks vd Ulf Stenerhag ser många fördelar med att ha Hungerprojektet som hyresgäster och uppmuntrar andra företag att göra likadant.

Att Ulf Stenerhag är engagerad i Hungerprojektet råder det inga tvivel om. Sedan han upptäckte organisationen på en ledarskapskurs för 12 år sedan har han tagit med Hungerprojektet på olika konferenser, engagerat människor att bli månadsgivare och använt Hungerprojektet som exempel på hur man kan jobba ihop som kommersiellt bolag och ideell organisation. För ett par år sedan tog han samarbetet ett steg längre. Han bjöd in Hungerprojektet till sina egna kontorslokaler.

– Jag har aldrig varit intresserad av att tvinga folk in i engagemang. Däremot har jag haft ett intresse av att människor ska intressera sig för Hungerprojektet. Att bjuda in Hungerprojektet till våra lokaler var ett sätt för våra organisationer att komma närmare varandra.

Särskild personalfond för sociala projekt
Personalen på Thurne Teknik beslutade för tre år sedan att företaget skulle investera i ett treårigt projekt för att ta Hungerprojektets epicenter Mem-Chemfre i Ghana till självförsörjning. Investeringen gjordes via en särskild personalfond där pengarna är öronmärkta för sociala projekt som är bra för planeten och mänskligheten. Men på frågan om varför företag bör ta ett samhällsansvar svarar Ulf att frågan är felställd.

– Fråga de som inte tar ansvar om varför de inte tar ansvar. Jag tycker på riktigt att frågan är obsolet 2019. Ansvar tar man för att det åligger en som människa, som medmänniska och som organisation.

“Vi ser ju resultatet av att jobba med ansvarstagande åtgärder”
Ulf tycker att det finns en annan fråga som är intressantare, nämligen om ansvarstagande skapar värde. Det menar han att det gör, i högsta grad.

– Vi har sett att engagemang från personalens sida ger en större stolthet i vilka vi är och vad vi gör. Det tränar oss att ta ansvar och det tränar oss på att göra affärer. Vi ser ju resultatet av att jobba med ansvarstagande åtgärder på sista raden i vår resultaträkning.

En modell som ligger Ulf varmt om hjärtat
Ulf har också sett resultaten på plats i programverksamheten. Han har varit både i Uganda och Ghana flera gånger. Hungerprojektets modell ligger honom varmt om hjärtat eftersom den bygger på ett holistiskt synsätt och är entreprenöriell i sin karaktär.

– Det finns en otrolig kraft i Hungerprojektets metodik när det gäller uppföljning av nyckeltal. Det påminner om hur vi på Thurne gör. Vi sätter ett mål, följer upp det och sen tittar vi på avvikelser. Det som också varit tydligt är stoltheten jag sett hos människor i programverksamheten. Stoltheten över vad man lyckats skapa själv. Att människor går rakryggade i det där. Det är fint och spännande att se.

Aktuellt på
Hungerprojektet.

En currysås som ska avskaffa hunger

I veckan lanserar Systrarna Khanna ett utökat indiskt matsortiment i Coops butiker runt om i Sverige. En av currysåserna utmärker sig lite extra. För varje Punjabi Curry-paket som säljs skänks en summa oavkortat till Hungerprojektet.

Läs mer »

Hungerspelet – Ett brädspel för att avskaffa hunger

Varför lever 822 miljoner människor i kronisk hunger trots att det finns tillräckligt med mat på jorden för att mätta hela världens befolkning? Det handlar Hungerspelet om, ett brädspel framtaget av Hungerprojektet som nu finns att beställa kostnadsfritt för lärare.

Läs mer »

Ny rapport: Världshungern fortsätter att öka

FN-rapporten “State of food security and nutrition in the world 2019” slår fast att hungern i världen ökar för fjärde året i rad, efter årtionden av minskning. Nu lever 822 miljoner människor i hunger och undernäring. I Afrika är detta verklighet för en femtedel av befolkningen. Mål 2 i Agenda 2030, Ingen hunger, blir allt mer osannolikt att uppnå, men det finns fortfarande hopp.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare