Silvia Ernhagen sammanfattar årets World Hunger Day

”Det är vi tillsammans – privatpersoner, näringsliv, civilsamhällesorganisationer och politiska beslutsfattare – som kan påverka den globala utvecklingen och bidra till att de 821 miljoner människor som i tystnad lever i hunger varje dag går en bättre framtid till mötes”, skriver Silvia Ernhagen, Hungerprojektet vd, angående årets World Hunger Day.

TEXT: SILVIA ERNHAGEN, VD HUNGERPROJEKTET.

I samband med World Hunger Day den 28 maj varje år uppmärksammar vi hungersituationen i världen lite extra. I år hade vi programpunkter under flera dagar, vi skrev artiklar och gjorde intervjuer för att lyfta och skapa engagemang kring denna så oerhört angelägna fråga. Att en av nio lever i kronisk hunger är det inte många som vet, men det är något som 821 miljoner människor känner av varje dag.


Att samla folk från näringslivet, civilsamhället och politiken för att arbeta med hungerfrågan är helt avgörande för att vi ska nå det globala målet att avskaffa hunger helt år 2030. Diskussionerna under dessa dagar visade tydligt vilken kraft det finns i ett sådant brett samarbete.


”Ger mig hopp”
Att få lyssna på Karin Lindahl, vd för Indiska, tala om hur hon och hennes företag arbetar med kvinnors ledarskap som ett sätt att bidra till en mer jämställd värld där människor har makt över sitt liv ger mig hopp, hopp om att vi tillsammans kan se till att flickor och kvinnor får sin rätt till mat och näring tillgodosedd och att alla människor 2030 kan få leva fria från kronisk hunger.


Parul Sharma, författare och människorättsjurist, lyfte under seminariet vi arrangerade i anslutning till World Hunger Day betydelsen av att inte bara arbeta med jämställdhet. Jämlikhetsarbetet är minst lika viktigt, något som även Ruchi Yadav, programchef på Hungerprojektet i Indien, höll med om. I vårt arbete i Indien är ledarskapsutbildningar av kvinnor invalda i byråden fokus och i det arbetet är frågan om kast avgörande. För att långsiktigt nå hållbarhet i arbetet och demokratiutvecklingen måste även den frågan adresseras i våra program.


”Det är vi tillsammans som kan påverka den globala utvecklingen”
Jag vill tacka er alla som på olika sätt bidrog till våra aktiviteter. ”Det goda nätverket” som samlade in pengar genom loppis, Gina Azaric som yogade för oss och alla ni som kom på våra evenemang. Betydelsen av ert engagemang och era investeringar i vårt arbete blir extra tydligt vid den här typen av aktiviteter. Det är vi tillsammans – privatpersoner, näringsliv, civilsamhällesorganisationer och politiska beslutsfattare – som kan påverka den globala utvecklingen och bidra till att de 821 miljoner människor som i tystnad lever i hunger varje dag går en bättre framtid till mötes.

Aktuellt på
Hungerprojektet.

Frida Ronge är vår nya ambassadör

Frida Ronge är gastronomisk ledare på Tak, känd för att ha skapat en helt egen japansk-nordisk matlagningsstil. Hon är också känd för att vara en stark röst för hållbar mat och certifierad fisk. I och med ambassadörskapet med Hungerprojektet kommer hon från och med nu även vara med och bidra till att avskaffa hunger och fattigdom i världen.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare