Träden som minskar världshungern

Att plantera träd tillsammans med andra grödor kan vara lösningen på världshungern. En ny rapport från Agroforestry Network menar att skog och jordbruk sida vid sida kan rädda klimatet och minska världens hunger.

Agroforestry är ett sätt att odla på där man planterar träd tillsammans med andra grödor, ibland tillsammans med djur. I en ny rapport, Achieving the Global Goals through Agroforestry, framgår det att just agroforestry kan bidra till att uppnå de globala målen.

Metoden är i sig inget nytt, men kunskapen har tappat mark de senaste åren vilket lett till ett mer ensidigt jordbruk. Dessutom ses jordbruk och skogsbruk som två separata sektorer som inte har så mycket med varandra att göra.

– Agroforestry har använts av bönder hur länge som helst och många småbrukare lever i ett blandat landskap där det inte riktigt går att skilja på vad som är jordbruk och skogsbruk, säger Linda Andersson, ämnesansvarig för agroforestry och hållbart jordbruk på Vi-skogen, i en intervju med OmVärlden.

I intervjun berättar Linda Andersson att forskning visat tydligt att agroforestry ger en ökad skörd, ibland uppåt flera hundra procent. Även kopplingarna till de Globala målen har visat sig vara många.

– Det går att se positiv effekt för minst nio av de sjutton globala målen när agroforestry används, säger Linda Andersson till OmVärlden.

Läs hela artikeln i OmVärlden här.

Aktuellt på
Hungerprojektet.

Samarbetet som har stoppat tjuvjakt i Malawi

Goda nyheter från Malawi då epicentret Chibwalizo (Majete 1) nått självförsörjning. När Hungerprojektet påbörjade arbetet i området för åtta år sedan var tjuvjakt vanligt och antalet djur i parken lågt. Idag har flera djurarter såsom giraffer och noshörningar återinstallerats i parken och tjuvjakten har upphört.

Läs mer »

Silvia Ernhagen sammanfattar årets World Hunger Day

”Det är vi tillsammans – privatpersoner, näringsliv, civilsamhällesorganisationer och politiska beslutsfattare – som kan påverka den globala utvecklingen och bidra till att de 821 miljoner människor som i tystnad lever i hunger varje dag går en bättre framtid till mötes”, skriver Silvia Ernhagen, Hungerprojektet vd, angående årets World Hunger Day.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare