Flickadagen.

#ingaflerbarnbrudar.

Varannan sekund gifts en flicka bort någonstans i världen. Det är 12 miljoner flickor per år. Och de blir fler och fler. 33 000 varje dag. Men Rumi är inte en av dem. Tack vare Hungerprojektet ställdes hennes bröllop in.

RUMI ÄR 14 ÅR. Hon bor på landsbygden i Bangladesh och varje dag på väg till sin skola blev hon sexuellt trakasserad av äldre män. Hennes familj hade svårt att betala hennes skolavgift och problemen med trakasserierna gjorde att bägaren rann över. Plötsligt en dag tvingade de Rumi att sluta skolan och istället gifta sig med en mycket äldre man.

– När jag fick reda på att mina föräldrar arrangerade mitt bröllop kändes det som att mitt liv stannade upp. Mina drömmar sprack när jag inte längre fick gå i skolan. Jag var verkligen inte redo att bli mamma och fru, säger Rumi.

DET TOG INTE lång tid innan hennes klasskamrater märkte att hon saknades i skolan. Tillsammans gick de hem till Rumi för att prata med hennes pappa. De övertygade honom att det var fel att inte låta Rumi gå till skolan och att det var fel att gifta bort henne. Därefter gick de till skolans rektor, som i sin tur beslöt att inrätta en fond som betalade Rumis skolavgift.

Mina drömmar sprack när jag inte längre fick gå i skolan. Jag var verkligen inte redo att bli mamma och fru.

Rumi, 14 år

RUMIS KOMPISAR VISADE både på mod och handlingskraft. De vågade agera efter att de blivit stärkta av en utbildning de fått från Hungerprojektet. I programmet Safe School for Girls har över 30 000 unga flickor fått lära sig om sina rättigheter och de negativa följderna av barnäktenskap. Det är 30 000 flickor som numera känner till sina rättigheter och som bidrar till att stoppa barnäktenskap.

– Nu är jag tillbaka i skolan. Jag pluggar hårt för att kunna komma in på college. Jag drömmer om att bli läkare. Tack vare mina klasskompisar känner jag mig modig och trygg. Jag behöver inte oroa mig för att bli bortgift längre, säger Rumi.

Stå upp för Rumi på Flickadagen.

Hälften av alla flickor i Bangladesh blir bortgifta som barn. Alla har tyvärr inte lika modiga kompisar som Rumi. Men de kan få det!

Var med oss i kampen mot barnäktenskap. För 100 kronor kan du se till att Hungerprojektet kan utbilda fler flickor i Bangladesh om deras rättigheter och vilka faror som barnäktenskap medför. 

Tillsammans står vi upp för Rumi. #ingaflerbarnbrudar
Köp ett gåvobevis eller swisha valfri gåva till 901 99 77.

Gåvobevis #ingaflerbarnbrudar

100 kr

#ingaflerbarnbrudar
#ingaflerbarnbrudar
#ingaflerbarnbrudar

Det här gör Hungerprojektet.

I Bangladesh utbildar Hungerprojektet kvinnor om deras grundläggande rättigheter och om farorna med barnäktenskap. Under 2017 deltog 79 476 kvinnor i Bangladesh i utbildningar och kampanjer som syftar till att uppmärksamma och förhindra barnäktenskap.

BARNÄKTENSKAP OCH HUNGER HÄNGER IHOP. 
Tänk dig att du är en flicka i Bangladesh. Din födelse sågs som en olycklig händelse eftersom du är en dotter och inte en son. Du ammas mindre än dina bröder. Du får äta minst eftersom du får äta sist när dina bröder är färdiga. Du får inte gå i skolan utan du får stanna hemma och hjälpa din mamma med hushållssysslor.

Du gifts bort i ung ålder. Du blir gravid före din kropp hunnit utvecklas färdigt. Som ett resultat av detta får varken du eller ditt barn de näringsämnen ni behöver. Ditt barns hjärna och kropp utvecklas inte normalt. Skadorna är ofta oåterkalleliga. Och om du fött en dotter och inte en son, så fortsätter den onda spiralen. Många flickor är fast i den här undernäringscykeln, generation efter generation. Hungerprojektet har bestämt sig för att bryta den.

SÅ HÄR HÄNGER BARNÄKTENSKAP OCH HUNGER IHOP

LILABATI STOPPAR SITT EGET BARNÄKTENSKAP

PROGRAMMET "GIRLS CHANGE TRACKS"

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare

Hungerprojektet har 90-konto och följer Svensk Insamlingskontrolls regler för insamlingsverksamhet.