Illustratörer som avskaffar hunger.

Ni har fått träffa kvinnorna på julgransdekorationerna, men nu vill vi också presentera kvinnorna bakom illustrationerna. Möt illustratörerna Madelen, Matilda, Frida, Helena, Maria och Anna. Ytterligare sex kvinnor som förändrar världen.

Madelen Lindgren

Illustration: Janet Osew

Madelen Lindgren är illustratören från Borås som allra mest tycker om att måla porträtt av människor. Det kändes självklart för henne att vara med i Hungerprojektets julkampanj och hjälpa till att lyfta fram kvinnorna i programverksamheten.

– Det är en fantastisk idé och en fantastisk kampanj. Att rita ett porträtt av en annan människa är så intimt så jag har tänkt en del på vem Janet är. Jag har studerat henne så noga så att om jag skulle jag möta henne på gatan så skulle jag känna igen henne, men hon har ju ingen aning om vem jag är. Jag hoppas att det jag skapat kommer kunna göra nytta för henne. Att det knyts ihop på något sätt.

Matilda Petersson.

Illustration: Kamla Devi

Matilda Petersson är en frilansande illustratör från Göteborg som sysslar med reklam, grafisk design, illustration och konst. När hon fick chansen att vara med i Hungerprojektets julkampanj tvekade hon inte en sekund.

– Det är med en mycket stor stolthet jag har deltagit i denna kampanj. Arbetet gick bra, men jag kände mig lite starstruck av Kamla när jag läste om henne. Jag blev först lite nervös att jag inte skulle kunna göra henne rättvisa. Det släppte lite under arbetets gång men det har på så sätt varit ett unikt projekt. Jag lade höga krav på mig själv.

Frida Clerhage.

Illustration: Emilienne Montchohodi

Frida Clerhage är en illustratör och designer från Göteborg vars manér är detaljrika mönster med flora och fauna. Hon tycker att arbetet med Hungerprojektets julkampanj är den roligaste typen av uppdrag hon kan få, eftersom hon känner att hon kan vara med och göra skillnad.

– Jag känner mig stolt som får vara med på ett hörn i den här kampanjen. Arbetet med porträttet har flutit på bra från start. Det känns som att jag har träffat Emilienne, fast jag egentligen inte har det. Men jag tycker mig nästan kunna se på bilden jag porträtterat hur hon är som person. Hon ser väldigt varm och stark ut.

Helena Krüger.

Illustration: Louise Lagni

Helena Krüger är ekonomen som sadlat om till illustratör och designer. Hon gör mycket porträtt, framför allt med inspiration från modevärlden. För henne var det ett lätt val att ställa upp i julkampanjen då hon sedan tidigare fått upp ögonen för Hungerprojektets verksamhet.

– Det är en ära att få vara med i ett sånt här sammanhang. Det har varit väldigt intressant att få sitta och jobba så här intensivt med en person som man förstår gör väldigt stor skillnad i det lilla. Jag fick en påminnelse om vilken respekt jag har för de här kvinnorna som tar tag i de viktiga projekten, som jobbar för att andra runt omkring dem ska stärkas. Det var roligt att lära känna Louise och jag har verkligen fått respekt för henne.

Maria Persson.

Illustration: Basanti Devi

Maria Persson har jobbat som grafisk formgivare i över 30 år och har sedan 2016 varit aktuell med teckningsprojektet ”Dagens Dam” där hon varje dag tecknar en historisk kvinna. Hon ville ställa upp i Hungerprojektets julkampanj eftersom hon gillar tilltalet, att samhällsutveckling börjar med kvinnor.

–  Basanti är ju från Indien men hon skulle lika gärna kunna bo här i mitt bostadsområde i Umeå. Jag skulle kunna träffa henne på bussen in till stan. Hon skulle kunna vara en mamma i skolan. Hon känns bekant. Och det är ju så, vi är väldigt lika som människor var vi än bor.

Anna Ileby.

Illustration: Grace Adwoa Annobea

Anna Ileby älskar att fånga människors personlighet genom teckning. Hon ville ställa upp i Hungerprojektets julkampanj eftersom hon tyckte initiativet var fint och att sättet att samla in pengar på kändes kreativt och nytänkande.

– Det känns strålande att få vara med i kampanjen. Arbetet har gått bra, och det har varit väldigt roligt. Nu när jag suttit och studerat varje millimeter av Graces ansikte på det här sättet, så känns det som att jag känner henne efteråt.

Klä din gran med kvinnor som förändrar världen.

När du skänker en julgåva till Hungerprojektet stöttar du vårt arbete med att stärka ännu fler kvinnor i utsatta delar av världen att bli förändringsaktörer för sina samhällen.

Som tack får du ett gåvobevis med årets juldekorationer, illustrerade av sex svenska illustratörer. En bra julklapp att ge bort eller ett fint pynt till granen hemma.

Julgransdekorationer som avskaffar hunger.

250 kr / dekorationspaket