En lunch i Sydsudan för 340 dollar

Ny forskning från FN:s World Food Programme visar att livsmedel blir allt mindre prisvärda i länder som är utsatta för konflikt eller politisk instabilitet. En invånare i Sydsudan behöver använda mer än två dagsinkomster för att ha råd med en soppa till lunch.

I rapporten Counting the Beans, som släpps i samband med World Food Day den 16 oktober, undersöker WFP livsmedelspriserna i 52 utvecklingsländer. Målet är att ge konsumenter i rika, industrialiserade länder en förståelse för hur stor del av dagsinkomsten som behövs för att införskaffa en enkel måltid i de fattigare delarna av världen.

Med utgångspunkt från New York i USA, har WFP räknat ut att en invånare där behöver spendera 1,20 amerikanska dollar för en enkel soppa eller gryta (exempelvis bönor eller linser, ris, vatten och olja). En invånare i Sydsudan behöver använda mer än två dagsinkomster, motsvarande 348,36 amerikanska dollar i New York. I nordöstra Nigeria kostar samma måltid 222,05 dollar och i Jemen 62,37 dollar.

Alla dessa länder eller regioner är platser som står på gränsen till svält. I alla tre följer de ökande livsmedelspriserna konflikternas utveckling.

”Prisvänlig mat och fredliga samhällen är tätt sammankopplade,” säger David Beasley, verkställande direktör för FN:s World Food Programme. ”Men miljoner av våra bröder och systrar har inget av de båda, närvaron av nästan konstanta konflikter gör det omöjligt för människor att ens laga den enklaste av måltider.”

 

Inte bara i konfliktdrabbade länder som priserna ökar

Men det är inte bara i krigsdrabbade länder som livsmedelspriserna ökar. I ytterligare ett dussintal länder fortsätter de höga livsmedelspriserna att göra det omöjligt för miljontals människor att få tillgång till en näringsrik måltid. Detta är ett faktum i stora delar av Afrika, delar av Asien och till en mindre grad i Latinamerika.

”En del av siffrorna från årets index visar den faktiska och personliga kostnaden av konflikt och hunger,” sammanfattade Beasley. ”De borde utlösa chock och ilska hos alla. Vi måste göra allt i vår makt för att minska konflikter och återbygga ekonomier så att marknader kan utvecklas och samhällen kan blomstra.”

Alla siffror och individuella landanalyser för de 52 länder som undersökts finns tillgängliga här: http://wfp.org/plateoffood.

Källa: World Food Programme

Aktuellt på
Hungerprojektet.

Samarbetet som har stoppat tjuvjakt i Malawi

Goda nyheter från Malawi då epicentret Chibwalizo (Majete 1) nått självförsörjning. När Hungerprojektet påbörjade arbetet i området för åtta år sedan var tjuvjakt vanligt och antalet djur i parken lågt. Idag har flera djurarter såsom giraffer och noshörningar återinstallerats i parken och tjuvjakten har upphört.

Läs mer »

Silvia Ernhagen sammanfattar årets World Hunger Day

”Det är vi tillsammans – privatpersoner, näringsliv, civilsamhällesorganisationer och politiska beslutsfattare – som kan påverka den globala utvecklingen och bidra till att de 821 miljoner människor som i tystnad lever i hunger varje dag går en bättre framtid till mötes”, skriver Silvia Ernhagen, Hungerprojektet vd, angående årets World Hunger Day.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare