Cecilia Svensson: ”Att investera i Hungerprojektet är att investera långsiktigt”

Det var från början en tillfällighet att industriföretaget Perstorp från Malmö valde att investera i Hungerprojektet. I dag, två år senare, rekommenderar hållbarhetschefen Cecilia Svensson andra företag att göra likadant.

– Att investera i Hungerprojektet är att investera långsiktigt. Om man som företag, liksom vi, har anammat FN’s hållbarhetsmål om ”Zero Hunger”, då är det här just ett långsiktigt och välfungerande alternativ. Metodiken som Hungerprojektet baserar sin verksamhet på fungerar verkligen. Jag har själv sett det på plats i Ghana.

Imponerades starkt av Hungerprojektet
Sommaren 2018 besökte Cecilia Svensson epicentret Mem-Chemfre i Ghana. Det blev en omvälvande resa där hon imponerades starkt av Hungerprojektets arbetssätt och hur det anammats ända in i de minsta beståndsdelarna av verksamheten.

– Jag var imponerad över hur de angrep sina problem. Hur de pratade om barnäktenskap, hiv/aids och mäns våld mot kvinnor utan att linda in det. De tog upp problemen till ytan och såg dem för vad de var. Så tror jag man får till förändring. När man vågar prata om sina verkliga problem, först då kan man göra något åt dem.

Starka möten i Ghana
För Cecilia själv var det också en känslofylld upplevelse med många starka möten. Bland annat ett som hon blev påmind om på årets Alla Hjärtans Dag.

– Ja, jag fick ett sms från en sjuksköterska jag träffade på plats på ett epicenter i Ghana. Hon önskade mig en glad Alla Hjärtans Dag. Det gjorde mig oerhört varm i hjärtat. Det var verkligen många fina och starka möten där på plats.

“Människor vill göra skillnad”
Cecilia är nu mer övertygad än någonsin om att företag har ett stort ansvar när det gäller utvecklingsarbete.

– Jag tror att politiken kan ta världen till en viss nivå, men företag sitter på andra nycklar. Vi behövs tillsammans. Vi som företag har mycket makt, pengar och påverkan där vi är verksamma. Är man stark och har mycket makt har man ett ansvar att dela med sig. Dessutom består ju företag av människor, och människor vill göra skillnad. 

Aktuellt på
Hungerprojektet.

En currysås som ska avskaffa hunger

I veckan lanserar Systrarna Khanna ett utökat indiskt matsortiment i Coops butiker runt om i Sverige. En av currysåserna utmärker sig lite extra. För varje Punjabi Curry-paket som säljs skänks en summa oavkortat till Hungerprojektet.

Läs mer »

Hungerspelet – Ett brädspel för att avskaffa hunger

Varför lever 822 miljoner människor i kronisk hunger trots att det finns tillräckligt med mat på jorden för att mätta hela världens befolkning? Det handlar Hungerspelet om, ett brädspel framtaget av Hungerprojektet som nu finns att beställa kostnadsfritt för lärare.

Läs mer »

Ny rapport: Världshungern fortsätter att öka

FN-rapporten “State of food security and nutrition in the world 2019” slår fast att hungern i världen ökar för fjärde året i rad, efter årtionden av minskning. Nu lever 822 miljoner människor i hunger och undernäring. I Afrika är detta verklighet för en femtedel av befolkningen. Mål 2 i Agenda 2030, Ingen hunger, blir allt mer osannolikt att uppnå, men det finns fortfarande hopp.

Läs mer »

Swisha valfri gåva till 901 99 77

Ge bort ett gåvobevis

Bli månadsgivare